Nu ska samarbetet inom vården förbättras

Publicerad

När landstinget i Västerbotten blir region passar sjukvården på att se över organisation.
Tanken är bland annat att få till ett bättre samarbete mellan primärvård och slutenvård.

I samband med att landstinget vid årsskiftet blir en regionkommun så ser sjukvården över sin organisation så att den ska vara anpassad till den nya politiska organisationen. Sjukvårdsledningen har lagt ett förslag som på sikt ska ge samla vården för en del stora patientgrupper.

– Jag utgår från patienterna och deras väg genom vården. Vi har till exempel många äldre och multisjuka som behöver ett fungerande samarbete mellan primärvård och slutenvård, säger hälso- och sjukvårdsdirektör Brita Winsa.

”Jag vill samla vården”

I förslaget finns bland annat tre närsjukvårdsområden, där vårdorganisationen utgår från geografi, men de allra flesta länsklinikerna blir kvar. Det nya organisationsförslaget har lagts fram och bearbetas nu tillsammans med fackliga företrädare och andra berörda.

– Det här har inte med länsklinikerna att göra, utan det handlar om att jag vill samla vården för stora grupper som multisjuka och äldre, säger Brita Winsa.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer