Foto: Terje Pedersen/TT

Orkanvindar drog fram över Västerbottens fjäll

Uppdaterad
Publicerad

Mycket hårda vindar och orkaner har dragit över Västerbotten under natten, framförallt på kusten och i fjällen. Det har lett till avstängda vägar och ökad lavinrisk, orsaken är den varmare luften.

Natten till söndag blev det ordentligt blåsigt på sina håll i länet. På kusten vid Bjuröklubb i Skellefteå kommun uppmättes mycket hård vind på 22,4 m/s i medelvind, och i fjällen i Stekenjokk i Vilhelminas kommun kulminerade blåsten i natt till 36,9 m/s. Gränsen för orkanvindar går vid 32,7 m/s. Anledningen för de stormiga dagarna ska vara årstidsskifte.

– Det är inte så konstigt att det blir såhär under våren. Det går från det kalla vädret mot det varma och luftrycket förändras snabbt, det ger ett blåsigare väder, säger SVT:s meterolog Deana Beajic.

På söndagen har vindarna lugnat sig och är nu under orkannivå, men kommer vara fortsatt hårda vindar fram till lunchtid, och kommer bli lugnt ikväll.

Stor lavinrisk

Det blåsiga vädret medför även större risker för laviner uppe i fjällen. I södra Lapplandsfjällen som bland annat omfattar Kittelfjäll och Saxnäs går man ut med en klass tre-varning, och i Vindelfjällen är det snäppet farligare där man gått ut med en klass fyra-varning.

– De hårda vindarna bildar stora snödrivor, och dessa kan lätt utlösa en lavin. Särskilt om det är folk i närheten. Man bör undvika de platserna eller hålla sig uppdaterad med lavinprognoser om vart som är säkert att åka, fortsätter Beajic.

Inga olyckor

Även om det varit blåsigt så har inga olyckor rapporterats i samband med vädret. Men en del vägar har stängts av, bland annat fjällvägen E12 vid norska gränsen från Kåtaviken till Riksgränsen vid Umbukta. Där har vägen stängts av i båda riktningarna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.