Oron: Artikel 13 kan hindra nya artister

Publicerad

Att fritt kunna sprida och låna av andras verk har varit en nyckel för hiphop-kollektivet och skivbolaget Random Bastards i Umeå. Det säger skivbolagets förre vd Samuel Isaksson som nu är orolig för att EU:s nya upphovsrättsregler kommer att påverka musiken. 

EU:s nya upphovsrättsdirektiv har som syfte att se till att upphovsmakare får en större ersättning när deras verk sprids på nätet. Men remixkultur och fri spridning har varit en nyckelkomponenten bakom framgångarna för Umeågruppen Random Bastards, det menar skivbolagets förre vd som nu är orolig för konsekvenserna.

– Det fria spridandet är jätteviktigt, speciellt när du ska nå ut som liten artist. De stora bolagen har sina marknadsföringskanoner, de små har internet, säger Samuel Isaksson.

Oro för remixkulturen

Frågan är hur det nya upphovsrättsdirektivet från EU kommer påverka ”remixkulturen”. 

– Hur ska ett filter på de stora sajterna kunna se skillnad på parodi, satir och vad som faktiskt är olovligt användande av upphovsrättsskyddat material? Jag ser inte hur tekniken ska kunna avgöra det och dessutom svårt för en domstol att avgöra, säger han och fortsätter:

De stora plattformarna kommer ha som uppgift att begränsa sin egna risker, för nu står de själva skyldiga om det upphovsrättsskyddade materialet sprids på deras plattform.

Orolig över konsekvenserna

Nu tror Samuel det blir svårare för nya artister att slå sig fram på marknaden.

– Man försöker skapa en så modern lagstiftning som möjligt och försöker reglera den kanske för fria marknaden. Men jag är orolig för konsekvenserna av lagen, för jag tror inte den kommer skydda dem som är tänkta att skyddas.

Hör Samuel Isaksson berätta om oron för nya upphovsrättsdirektivet i klippet ovanför.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer