Foto: Hasse Holmberg/TT

Outbildade arbetar inom förskolan i Umeå – nu ska de bli barnskötare

Uppdaterad
Publicerad

Det är stor brist på barnskötare i hela landet. I Umeå jobbar det flera inom barnomsorgen som saknar utbildning – nu satsar kommunen på att utbilda dem.

– Det känns jättespännande och det är flera andra kommuner som har hört av sig till oss om det här upplägget, Katrin Grafström, personalstrateg Umeå kommun.

Kommunen har påbörjat en satsning för att utbilda de som har en fast anställning inom barnomsorgen men som saknar en utbildning. Den första gruppen på 15 personer började utbildas i april 2019 och innan hösten planeras det för ytterligare 15 utbildningsplatser. Projektet ska pågå i flera år och varje utbildning pågår i sex månader.

– Det känns jättespännande och det är flera andra kommuner som har hört av sig till oss om det här upplägget. Alla kommuner brottas ju med den här problematiken, Katrin Grafström, personalstrateg Umeå kommun.

Alla som går utbildning erbjuds jobb

I Umeå finns barnskötarutbildning på Dragonskolans gymnasium som de senaste åren lockat fler sökanden och dessutom finns även möjligheten att utbilda sig via Komvux. I kommunen eftersträvas en balans mellan antalet förskollärare och barnskötare. Och bland annat har det beslutats att de som går barnskötarutbildningen och söker jobb ska erbjudas en fast anställning.

– Hela Sverige står inför en brist på förskollärare och lärare och det är ju kännbart även för oss. Det vi märker är att vi får färre sökande med rätt kompetens och framför allt är det svårare att rekrytera till förskolor som ligger i ytterområdena, säger Katrin Grafström.

”Brottas för att klara kompetensförsörjningen”

Umeå kommun är en av få kommuner i norra Sverige som expanderar och samtidigt som staden växer och det blir fler barn, så står man inför stora pensionsavgångar.

– Vi öppnar ju flera nya förskolor per år så det behövs ju förstås mer personal än vad vi har nu. Situationen är bra om man jämför med andra kommuner men vi brottas hela tiden för att klara kompetensförsörjningen, säger Katrin Grafström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.