– Det ska ju egentligen inte kunna hända men den här gången hände det, säger helena Lindvall, ansvarig provhandläggare för högskoleprovet i Umeå. Foto: SVT

Ovanlig tidsmiss under högskoleprovet – oviss framtid för provdeltagare

Uppdaterad
Publicerad

Under höstens högskoleprov i söndags fick deltagare i Umeå vid två provpass fem minuter extra.

– Det är allvarligt eftersom det är ett regelbrott och högskoleprovet är väldigt regelstyrt, säger Helena Lindvall, ansvarig provhandläggare för högskoleprovet i Umeå.

Högskoleprovet består av fem olika provpass under själva provdagen. Den utsatta tiden är alltid 55 minuter per pass men i söndagens prov i Umeå råkade en oerfaren provledare ge deltagarna i sin lokal 5 minuter extra under två av passen innan misstaget upptäcktes. I salen fanns då 27 deltagare.

– I provlokalen är det provledaren som styr. De är utbildade och har fått mycket material så det ska inte kunna hända egentligen. Men den här gången hände det, säger Helena Lindvall.

Vidtogs några åtgärder vid händelsen?

– Ja, i samförstånd med provledaren fick personen avbryta och vi satte dit en ny provledare, berättar Helena Lindvall.

I videoklippet hör du Helena Lindvall berätta om vilka konsekvenser incidenten fått hittills.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.