Arkivbild. Foto: CLAUDIO BRESCIANI / TT

Ovanligt många barn i behov av familjehem

Publicerad

Just nu är det dubbelt så många barn mot normalt i Umeå som är i akut behov av ett så kallat familjehem.

Familjehemscentrum har 25 barn och ungdomar som ska placeras innan sommaren, normalt sett brukar det vara cirka tio barn.

– Det är ovanligt många barn som behöver familjer just nu och om vi inte lyckas placera barnen i närheten av Umeå så måste vi tyvärr placera dem längre bort. Det betyder att det blir svårare att hålla kontakt med den biologiska familjen och med kompisar, säger Åsa Marklund, enhetschef på Familjehemscentrum i ett pressmeddelande.

Efterlyser fler familjehem

Nu efterlyser kommunen fler som kan tänka sig öppna dörren och ta sig an ett barn eller ungdom i behov av ett familjehem. Behovet är för både kortare eller längre period när barnet inte längre kan bo i sin biologiska familj av olika anledningar. Det kan handla om psykisk sjukdom, våld eller missbruk i familjen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.