Stormen Mats gav kraftiga vindar i fjällen och slet av tak i Grönfjäll. Foto: Kent Even Grundstad, TT/Roger Svensson.

Ovanligt stormig vinter i Västerbotten

Publicerad

Det har varit en ovanligt blåsig vinter i Västerbotten. Stormarna Julia den 16-17 februari och stormen Mats den 24 februari medförde kraftigare vindar i fjällen och delar av Lappland. 

Högsta vindhastighet i februari uppmättes i Stekenjokk då en medelvind på 40,5 meter per sekund och byvind på 45,5 meter per sekund noterades.

Men enligt klimatologen Lennart Wern på SMHI finns inget som tyder på att Sverige blivit blåsigare genom åren.

– Nej, det har visserligen blåst mer än normalt i vissa områden men om vi tittar på statistiken när det gäller så kallad geostrofisk vind (vindhastigheter som räknas genom tryckmätningar, reds anm.) från 1901 fram till 2008 så är det inga större variationer, säger Lennart Wern.

Hemavan är en av de orter i Västerbotten där det under vintern blåst betydligt mer än vanligt. Enligt SMHI var februari 2019 nästan 50 procent blåsigare än ett normalår. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.