Foto: SVT

Flera olyckliga omständigheter ligger bakom bristerna i Åsele

Publicerad

Länsstyrelsen riktar allvarlig kritik på en rad punkter mot hur överförmyndarverksamheten i Åsele fungerar. Kommunchefen förklarar bristerna – och det verkar som om kommunens överförmyndare har varit extremt otursförföljda.

I mitten av maj granskade Länsstyrelsen överförmyndaren i Åsele kommun. Vid inspektionen hade inkomna handlingar varken stämplats eller diarieförts på närmare fem månader.

Handlingar som inkommit till överförmyndaren hade lagts ”på hög” utan att några åtgärder såsom registrering eller ankomststämpling hade gjorts.

Länsstyrelsen fann bland annat fall av begäran om ställföreträdarskap, inkomna meddelande om åldersuppskrivningar samt en stor mängd årsräkningar. Av de handlingar som daterats av insändare kunde så gamla handlingar som från december 2017 upptäckas.

Enbart på grund av omfattningen av diarieföring av de inkomna handlingarna ger Länsstyrelsen överförmyndaren allvarlig kritik.

Saknar utbildning

Länsstyrelsen konstaterar också att nuvarande överförmyndare saknar utbildning på området, att rutiner saknas och att ansvaret ligger hos kommunen.

Även förvaringen av handlingar får kritik då handlingar som inte blivit registrerade ska ha legat helt öppet under inspektionen.

Otursdrabbad tjänst förklarar bristerna

Åseles kommunchef förklarar bristerna med att flera överförmyndare tvingats lämna posten av olika, och olyckliga anledningar.

– Det har sina förklaringar. Vår ordinarie överförmyndare och ersättaren har båda blivit sjuka. På det sättet har det blivit eftersläpande, berättar han.

Kommunen tog sedan in en tredje person som valde att sluta. Den fjärde överförmyndaren var sedan med om en allvarlig bilolycka. Han vårdas fortfarande på intensivvårdsavdelningen berättar Grenholm.

– Sammanfattningsvis har vi haft en hög omsättning av överförmyndare. Nu har vi tagit in en ny som ska vara på plats fram tills efter valet, säger Åseles kommunchef Nils Petter Grenholm, som inte var ett dugg förvånad över länsstyrelsens kritik.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer