Foto: Privat

”På bara fyra dagar har hela min camping förstörts”

Uppdaterad
Publicerad

Den gångna helgen arrangerades Åsele marknad som lockade 150.000 besökare till Åsele. Och inom loppet av ett dygn hade två bränder inträffat på Åsele camping. Nu är ägaren till campingen riktigt arg.

– På bara fyra dagar är hela min campingen förstörd, jag är chockad, säger ägaren Willy van den Brink.

Natten mot lördag brännskadades tre personer i ett förtält på Åsele camping och natten därpå startades ytterligare en brand. Denna gång i servicehusets bastu. I flera timmar spärrades området kring servicehuset av då rökdykare fann gasolflaskor inne i branden och explosionsrisken var ett faktum.

LÄS MER: Tre personer brännskadades på camping

Nu, dagarna efter marknadens slut, känner sig campingägaren både arg, chockad och besviken.

– Toaletter och handfat har vandaliserats i servicehuset, saker har blivit stulna och branden har förstört bastun och även andra utrymmen i servicehuset tog skada av röken och det vatten som räddningstjänsten använde för att bekämpa branden, säger Willy van den Brink.

Räddningstjänsten tror att orsaken till branden i bastun är att någon kommit åt vredet i omklädningsrummet och startat bastun, men polisen misstänker inget brott.

I fem år har Willy van den Brink drivit campingen och hon säger att hon aldrig tidigare upplevt dessa problem i samband med Åsele marknad. Skillnad i år säger hon är att fler ungdomar bott på campingen, något som hon menar beror på att kommunens provisoriska campingplatser har en hög åldersgräns.

– Jag har ingen åldersgräns på min camping, det tycker jag inte att man ska ha, då stänger man ute folk som vill komma hit för att ha roligt.

LÄS MER: Bra respons på årets upplaga av Åsele marknad

Till framtida marknadsår hoppas hon se ett samarbete mellan campingen, kommunen och polisen.

– Om vi går samman så borde vi kunna hitta en lösning. De yngre behöver också någonstans att vara och ha kul på. Men att alla ska bo på samma ställe under fyra dagar, dricka alkohol och det inte finns något samarbete, ja då ber du om problem, säger hon.

”Vi ställer oss positiva till ett samarbete”

Sylve Holmgren som är ansvarig för Åsele marknad säger att kommunen har en provisorisk camping vid ishallen där det är 25-årsgräns, men att det även finns en ungdomscamping där människor i alla åldrar är välkomna.

– Och den campingen var inte full, så det går inte att skylla på oss att det var stökigt på Åsele camping. Men kan vi samarbeta för att skapa ännu bättre förutsättningar för de som kommer hit så är vi självklart intresserade och ställer oss positiva till ett sådant samarbete, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.