Hör vad bland andra Nils Backman tyckte om barnens egna Littfest. Foto: SVT

En dag av skapande under barnens egna Littfest

Publicerad

Fjolårets succé, barnens egna Littfest, avslutades under söndagen litteratur- och bokveckan i Umeå. Det blev en heldag på Väven med fokus på barnen, där huvudgästerna kunde delta i allt från skapande av böcker, filmer och egna superhjältar.

För andra året i rad hölls under söndagen barnens egna Littfest på Väven i Umeå. Barn och unga upp till 13 år kunde under en helspäckad dag delta i allt från att träffa författare till svenska barnböcker, se teaterföreställningar och skapa något eget i flera workshops.

Syskonen Elvira och Frida Sandström Reid besökte Littfesten tillsammans med deras mormor. Under dagen skapade de en egen film som senare visades upp på den stora bioduken. De tycker att film är kul, men att böcker är också fyller sin funktion.

– Jag tycker att de är bra, speciellt de utan bilder. För då kan man komma på saker i sitt egna huvud, säger besökaren Elvira Sandström Reid, 10 år.

Nils Backman, 9, var där med sina två systrar, Ebba och Maja. Han älskar att läsa.

– Det är spännande och man hamnar som i en annan värld, säger han.

Skapandet viktigt

Under en hel vecka har Littfesten pågått i Umeå, men med ett fokus på vuxna. Under söndagen var det istället viktigt att lyfta barnlitteraturen och låta huvudgästerna själva delta i skapandet.

– Man kan leka litteratur på något sätt, genom att skapa själva. Det är otroligt viktigt, man ska inte bara lyssna utan också vara delaktigt i skapandet, säger Cecilia Flodström, Bibliotekarie och programansvarig, Umeå stadsbibliotek.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.