Foto: SVT

Om tio år har vi slängt 41 000 ton elskrot i länet

Publicerad

Västerbottningarna gör sig av med allt mer gammal elektronik som trasiga mobiltelefoner och trötta datorer. Fortsätter vi i samma takt som idag kommer vi om tio år att ha slängt 41 000 ton gammal elektronik, detta enligt branschorganisationen El-kretsen.

Det här var också temat för teknikmässan IT-arenan som var på folkets hus i Umeå under tisdagen. Och på plats där fanns bland andra företaget Atea, som tagit initiativ till att få fler branschföretag att återanvända gammal teknik som gamla datorer eller slitna mobiler.

– Om du har trettio bärbara datorer som du lämnar och så kan du spara tolv av dem, då skulle du kunna spara koldioxidpåverkan motsvarande att köra en Volvo D4 15 mil. Om man börjar sätta tal på saker kan man komma till ganska snabba insikter om att det finns mer att göra och det tror vi absolut, säger Ateas platschef i Umeå Jörgen Winqvist.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.