The segment has english subtitles. Foto: SVT.

Packar inför nästa etapp Cape to Cape

Publicerad

Äventyret fortsätter för soloflygaren Johan Wiklund. Bara detaljer återstår inför resans andra etapp – från Nordkap till Kapstaden.

Den 1 september startar äventyraren Johan Wiklund andra etappen av sin planerade soloflygning Nordkap – Kapstaden. Med en knapp vecka kvar är det detaljer som ska ordnas.

– Jag skickar motorolja i förväg till mina vänner på Kreta. Men hur i all världen ska jag rymma all packning i detta lilla engelska plan? undrar Johan Wiklund inför avresan.

Enmotorig dubbeldäckare

Johan Wiklunds dröm är att flyga i spåren av pionären Gösta Andrees soloflygning Stockholm- Kapstaden 1929 i en enmotorig dubbeldäckare av märket de Havilland Cirrus Moth.

Han har ett liknande plan, men eftersom han har sina rötter i Skellefteå och Kiruna valde han att redan i början av juli utöka sin tripp med sträckan Nordkap – Stockholm.

Folket sponsrar

Starten på etapp två sker tisdagen den 1 september från gamla ärevärdiga Barkarby flygplats utanfrör Stockholm, det vill säga  samma bana som förebilden Gösta Andree drog iväg med sitt plan för 86 år sedan.

Inga stora sponsorer är med och betalar kalaset, istället finansieras resan genom så kallad crowd funding, där vanligt folk bidrar med medel och följer Johan Wiklunds resa på sociala medier. Ensamflygningen fortsätter nu över Europa, Medelhavet och Afrika.

Engelsk text –english subtitles

Inslaget från landningen i Skellefteå den 9 juli är textat på engelska för att underlätta för internationella följare av Johan Wiklunds flygning.

* Now the segment has english subtitles so the international crowd easier can follow Johans journey to Cape Town.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer