Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
”Intresset var stort från start” – hör padelentusiasterna i Malå om nya hallen Foto: Leif Henningsson

Padelboom – hallar byggs runt om i Västerbotten

Uppdaterad
Publicerad

En byggboom drar över länet. På idrottsanläggningar och i industrilokaler runt om i Västerbotten poppar de upp – padelhallarna. 

– Vi hoppas få till seriespel över kommungränserna, säger Erik Lindblom på Malå padel. 

På 1970- och 80-talet byggdes tennisbanor som aldrig förr. Idag har många tennisbanor utomhus förfallit eller byggts om till skejtboardramper, basketplaner eller innebandyplaner. Men samtidigt pågår en ny byggboom i länet – etablerandet av padelhallar.

Nyligen invigdes en hall i Malå, en kommun där tennisen tidigare varit en stor och populär sport.

Kommer padelhallen att påverka intresset för tennisen negativt?

– Nej, det tror jag inte. Jag tror snarare att padeln kan öka intresset för racketsport igen, säger Stefan Marklund, en av personerna bakom Malå padel.

Padelgymnasium startar

Nästa höst startar Thoren Business School i Umeå ett padelgymnasium i samarbete med Padel Performance. Där har man märkt intresset tack vare satsningen Ungpadel som man kört i samarbete med Ersboda Folkets Hus. Och nu vill man bygga ut den hallen.

– Vi har både tjej- och killgrupper och det är ett enormt intresse. Det är viktigt att Umeå, som ju är Sveriges bästa idrottsstad, får in unga i padeln så det inte bara blir medelålders mellanchefer som spelar, säger Peter Sjöström på Padel Performance i ett uttalande.

LYCKSELE

På en tomt på Furuviks industriområde planeras en padelhall byggas under 2021. Ishockeybröderna Jimmie och Jonathan Ericsson är delägare i projektet och är tillsammans med ett annat brödrapar Fredrik och Mikael Sundqvist redan delägare i Skellefteå Padel.

UMEÅ

På flera håll i Umeå planeras för nya padelhallar. Padel Performance planerar att bygga nytt på Grubbe samt vill bygga ut anläggningen på Ersboda. 

På nya handelsområdet på norra Ersboda vill nya bolaget UÅ Padel AB bygga en hall med fem banor.

SKELLEFTEÅ

PDL Group planerar att bygga en hall med åtta banor på Hedensbyn. Planen är att den ska vara klar sen hösten 2021.

VÄNNÄS

Planer finns på att bygga en ny padelhall på industriområdet i Vännäsby. Bakom satsningen står det kommunala fastighetsbolagets intressebolag, Wendenes AB, samt tre lokala näringsidkare. Om allt går vägen är ambitionen att hallen ska vara klar hösten 2022.

HEMAVAN

Turerna kring simhallen i Hemavan har varit många. Ett tag skulle simhallen rivas för att ge plats åt padelbanor. Men nu är det senaste förslaget till kommunen att Hemavans fjällcenter totalrenoverar simhallen samt bygger ut för en padelhall och gym med mera. Något beslut i frågan är ännu inte taget.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer