Foto: SVT

Pälsindustrin blomstrar

Uppdaterad
Publicerad
Pälsindustrin i Finland och Sverige går på högvarv och slår just nu alla rekord. Bara i år beräknas pälsarna ge 3,5 miljarder kronor i exportinkomster för Finland. Västerbottensnytt har besökt en pälsfarmare i Nykarleby i Österbotten.

Vi kommer till pälsfarmaren Ulf Eriksson i Nykarleby. Han driver en av de större farmerna i Österbotten.

Det handlar om blåräv, viträv och silverräv, Torkningsproceduren är en komplicerad process som sker i flera olika steg. Det är ett tjugotal personer som jobbar med skinnen. Flera av arbetarna kommer från Estland.

– Jag trivs med det här jobbet. Chefen är bra och jag har tillfälle till en skaplig lön även om det bara är för ett par månader, säger Erika Varusheva.

Beredningstider

Just nu är det beredningstider. Skinnen ska av från rävarna för att torkas och göras i ordning för försäljning, som sker över hela världen, men framförallt Kina och Ryssland. Bara i Nykarlebyområdet står pälsindustrin för 20 procent av skatteintäkterna. 

– Ja, det är ett toppenår för oss. Päls är på modet som aldrig förr, säger pälsfarmaren Ulf Eriksson.

Byggt nya burar

Vid sin pälsfarm i Nykarleby har han just byggt nya burar och håller omkring 20 000 rävar varje år. Omsättningen ligger på cirka 30 miljoner kronor. Enligt Finlands pälsförbund så drar pälsindustrin i Finland i år in 3,5 miljarder kronor i exportinkomster. Motsvarande siffra i Sverige ligger på cirka en miljard kronor, enligt Sveriges Pälsdjursuppfödares Riksförbund.

Det här är rekordsiffror.

– I varenda modetidning så finns vackra bilder på olika pälskreationer, säger Ulf Eriksson.

Inga attityd

Djurrättsrörelsen är fortfarande kritisk mot pälsindustrin, men Ulf Eriksson och hans kollegor har inte haft några attentat mot sin verksamhet under de senaste åren.

– Om vi förbjuder vår verksamhet i Finland så flyttas verksamheten någon annanstans där reglerna kring djurhållningen inte är lika strikt, tror Ulf Eriksson.

Det har varit sju svåra år för pälsfarmarna, men just i år har det alltså vänt och det blir bra vinster. Det mesta plöjs ner i företaget igen.

– De senaste åren har vi plöjt ner allltihop till företaget igen. Vi tror starkt på framtiden, säger Ulf Eriksson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer