En bil som begravts under snön Foto: Patrik Samuelsson/SVT

Parkerade bilar ställer till problem för snöröjarna

Uppdaterad
Publicerad

Bilar som står parkerade på samma plats under en längre tid ställer till problem för de som snöröjer. Bilarna blir till slut begravda i snön.

– Det är besvärligt när de står där. Till slut blir det bara en snöhög där de står, säger Henrik Eriksson, traktorförare i Skellefteå.

På flera håll i Skellefteå och Umeå står det bilar parkerade längs gator och på parkeringar. Detta gör att det blir svårare att snöröja ordentligt.

– Problemet är att vi inte kan röja och göra rent när vi måste runda bilarna och kommer inte åt ordentligt. Det är besvärligt, säger Henrik Eriksson.

”Agerar för att få bort dem”

På kommunerna är man medveten om problemet – och man kan tvingas vidta åtgärder om det är bilar som är felparkerade.

– Det blir trångt för de som snöröjer och om det är någon som är felparkerade så händer det att vi agerar för att få bort dem. Men det är sällan akut, säger Mikael Lindholm, verksamhetsschef för gator och parker i Skellefteå.

– Det är ett problem och det är svårt att ploga när det står bilar längs vägarna. Men det är svårt att hinna med att få kontakt med bilägarna för att få bort dem, säger gatudriftchef Per Hilmersson, Umeå kommun. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.