Efter en operation på ortopeden vid Norrlands universitetssjukhus förlamades en patient från bålen och nedåt. Foto: SVT

Patient blev förlamad efter operation på Norrlands universitetssjukhus

Publicerad

En patient på Norrlands universitetssjukhus i Umeå blev förlamad från bålen och neråt efter en nackoperation. Nu har händelsen anmälts till Inspektionen för vård och omsorg, IVO.

– Den här typen av operation är förenat med risker, säger Sofie Jacobsson, chefsläkare i Region Västerbotten.

I våras skulle patienten opereras för förträngningar i halsryggen som påverkade patientens gång och motoriken i överkroppen. I slutet av operationen lossnade ett kotimplantat och trycktes in mot ryggmärgen. Misstaget upptäcktes direkt och åtgärder sattes in, men då hade det redan uppstått en bestående skada på ryggmärgen.

”Små marginaler”

Efter operationen drabbades patienten av bestående förlamning i bålen och neråt.

– Den här typen av operation är förenat med risker i och med att vi opererar i ett område med små maginaler. Därför förekommer det att man åstadkommer skador som inte är på grund av oaktsamhet, utan av anatomiska omständigheter, säger Sofie Jacobsson, chefsläkare i Region Västerbotten som anmält händelsen till IVO.

Hade rätt kompetens

Regionen har själva utrett händelsen och kommit fram till att personen som genomförde ingreppet hade rätt kompetens och att det rör sig om en olyckshändelse.

– Det som kom fram var att man kunde man gjort annorlunda på detaljnivå, men det hade ändå inte varit 100 procent säkert att händelsen gått att undvika. Men det är oerhört olyckligt att det inträffade och tragiskt för patienten, säger Sofie Jacobsson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer