Bilden är en genrebild och har ingen koppling till texten. Foto: Bildbyrån

Patient dog efter robotassisterad operation

Publicerad

En person avled av en blödning ett dygn efter en robotassisterad njuroperation vid Västerbottens läns landsting.
– Det är oerhört tragiskt och olyckligt. Jag lider med de närstående, säger Sofie Jacobsson, chefsläkare på landstinget.

Sofie Jacobsson säger att att njurkirurgi i regel är komplicerad och riskfylld, då det finns mycket kärl som kan börja blöda.

– Kommer man åt ett större kärl kan det hastigt börja blöda, vilket hände i det här fallet.

Komplicerad operation

Den aktuella operationen ska också, på grund av sammanväxningar, ha varit särskilt komplicerad.

Blödningen upptäckte vårdpersonalen omgående i samband med den första operationen.

Då konverterade man till så kallad öppen kirurgi, där man opererade utan den assisterande roboten. Man fick kontroll över blödningen men flera timmar senare uppstod symtom som gjorde att man misstänkte fortsatt blödning. Man hade då inte hittat källan till blödningen och detta föranledde en reoperation där blödningen inte gick att stoppa.

Efter den andra operationen avled patienten.

Lex Maria-anmäls

– Eftersom patienten dog har jag Lex Maria-anmält händelsen för att vända på alla stenar och hitta orsaken, säger chefsläkare Sofie Jacobsson.

Landstinget har också tagit fram åtgärder för att minska risken för upprepning.

– Bland annat ser vi över möblemanget i operationssalen så att alla apparater har en optimal placering. Nu har vi också tagit in en blodvärmare till salen, vilket vi fick hämta från en annan sal vid den här operationen.

Tar längre tid att komma åt kärlen

Sofie Jacobsson tror inte att blödningen berodde på att man gjorde en robotassisterad operation.

Tanken med robotoperationer är att det ska vara skonsamt för patienterna, att de ska slippa stora, kirurgiska snitt och att återhämtningen ska gå snabbare.

– Men om det börjar blöda kan det ta lite längre tid att göra den kirurgiska öppningen så att man får full tillgång till alla kärl, säger Sofie Jacobsson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer