Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Känns jättekul att få ta fram boken” – hör Carola Nilsson berätta om boken och se hunden Arracz söka i skogen i klippet. Foto: Moa Lindberg/SVT

Patrullhunden Arracz är stjärna i barnbok – letar försvunnen flicka i Skellefteå

Uppdaterad
Publicerad

Vanligtvis brukar hunden Arracz och matte Carola Nilsson träna på att söka spår i skogen under hemvärnsövningar. Men nu har Arracz blivit hjälte i en barnbok som utspelar sig i Skellefteå.

Arracz och den försvunna flickan heter boken som Carola Nilsson tillsammans med Svenska Brukhundsklubben har skrivit för barn mellan 6 till 9 år.

Boken utspelar sig i Skellefteå vid Vitberget där en flicka försvinner. Arracz tillsammans med hemvärnssoldater söker hela natten, något som kan likna sökinsatser i verkligheten.

– Det känns jättekul att få ta fram boken, och jag hoppas att fler lockas till att hålla på med patrullhundar, säger författaren och hundbefälet Carola Nilsson.

”Det bästa jag har gjort”

Carola Nilsson och Arracz ingår i vanliga fall i  Västerbottens bataljonen som hundpatrull.  Där tränar de för att hjälpa till vid sökinsatser eller söka igenom ett område efter föremål.

– Man får nyttja hunden och alla hans sinnen och det trevligt att få vara i ett kompani och få vänner. Det är det bästa jag har gjort, säger Carola Nilsson.

Se mer i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.