Sjukvårdbiträdet återinförs i länet

Publicerad

Sjukvårdbiträdet är på väg tillbaka. Men 2016 heter det ”vårdnära service” istället

Tio anställda vid Universitetsssjukhuset i Umeå har under sju månader jobbat med att städa och bädda, helt enkelt enklare vårdjobb för att avlasta undersköterskor och sjuksköterskor.

– När 30 procent av sjuksköterskorna och 70 procent av undersköterskorna i landstinget går i pension inom fyra år, då gäller det att hitta alternativ. ”Vårdnära service” kan vara en av lösningarna för att klara landstingets personalbehov i framtiden säger  Eva Qvist Engström projektledare vid landstinget och ansvarig för ”vårdnära service.”

”Vi gör lite allt möjligt”

Det handlar om enklare vårdjobb. Jobb som inte kräver någon längre utbildning. Jobb som vem som helst kan ta med kanske bara någon dags utbildning.

– Vi gör lite allt möjligt. Vi har den dagliga lokalvården och sedan har vi andra serviceuppgifter som utstäd, lite köksuppgifter och förråd, säger Maja Törnqvist som jobbar med vårdnära serviceuppgifter.

– Jag läste lite strökurser på Universitetet men kände inte något sug. Nu har jag fått det här och det är mycket bättre. Efter att projektet avslutas ska jag fortsätta inom städ här på sjukhuset, säger Marcus Dahlqvist .

En lösning för landstingen

Det är nu upp till landstingsledningen i  Västerbotten att besluta vad som ska ske med ”vårdnära service och vårdnära tjänster. Om det gamla sjukvårdsbiträdet ska komma tillbaka igen i ny tappning. Kanske kan det här vara ett av sätten att lösa landstingets personalbehov i framtiden när många av den ordinarie personalen snart går i pension.

Flera liknande projekt som ”vårdnära service” finns inom andra landsting. I Västerbotten är det dock bara på Universitetssjukhuset i Umeå än så länge .

– Det blir en fortsättning på ett eller annat sätt. Landstingsledningen kommer nu att titta över hur vi skall jobba i framtiden. Med erfarenheter från ”vårdnära service”, avslutar Eva Qvist Engström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.