Vännerna Jesper Larsson och Peder Karlsson färdas med kanot från Norge till havet i Holmsund. Foto: Peder Karlsson

Peder reser tvärs igenom Sverige – i kanot

Uppdaterad
Publicerad

Kompisarna Peder Karlsson och Jesper Larsson genomför just nu en något ovanlig resa. Under de senaste tio dagarna har de färdats tvärs igenom landet med en kanot – och brist på vattendrag har inte stoppat dem.

Resan startade i Norska Kalven, Joesjö, tanken är att de två vännerna ska paddla sig tvärs över landet från de Norska fjällen till havet i Holmsund.

– Det är roligt att vara ute i naturen och att se Västerbotten från vattnet. Man har ju många gånger passerat med bil men det är väl sådär kul, utbrister Peder Karlsson.

Första kilometrarna: ”Hade så ont i arslet”

Ingen av vännerna hade särskilt mycket kanotvana när de företog sig resan. Det var däremot ingenting som hindrade dem från att företa sig det närmare 42 mil långa äventyret.

– Vi började med att köra två kilometer, då sa jag till Jesper att det här kommer aldrig att gå, för jag hade så ont i arslet. Men nu skulle jag nog säga att jag kan paddla, säger Peder och skrattar.

Strapatsrik resa

Resan har på det stora hela varit njutningsfull berättar Peder, men inte heller helt utan strapatser.

– Då vi skulle ta Ajaure så hade vi motvind, det var lite kämpigt, men det gick bra, det vara bara att streta på.

– Det som hittills har varit mest spännande det var i Storuman, då fick vi nödgå i land. Det var ganska mycket vind och sten så då fick vi gå i land, fortsätter han.

”Storuman är hur fint som helst”

En av de stora tjusningarna med att färdas genom Västerbotten i kanot är enligt Peder Karlsson alla de saker man får se från vattnet.

– Vi har ju fått se sådana ställen som man bara blåser förbi med bil. Men Storuman till exempel är ju hur fint som helst. Nu närmare kusten får man se mer bondgårdar och sådant. Det är bra variation.

Peder Karlsson och Jesper Larsson tror själva att de kommer att anlända vid sitt slutmål Holmsund under onsdagskvällen eller torsdag förmiddag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.