Foto: Patrik Samuelsson SVT

Per-Ola fick bostadsrätten i Skelleftehamn gratis – nu ökar priserna snabbast i landet

Uppdaterad
Publicerad

Bostadsrättspriserna på några gator i Skelleftehamn och Ursviken, utanför Skellefteå, tillhör dem som ökat procentuellt snabbast i hela landet de senaste två åren. Det handlar enligt mäklare om en Northvolteffekt på priserna kring batterifabriken.

Läget, läget och sedan läget, brukar sägas vara det som avgör värdet på en fastighet. I Skelleftehamn ett par mil utanför Skellefteå gick det tidigare att köpa bostad för ett extremt lågt pris. Men nu förflyttar Northvolts batterifabrik tyngdpunkten för var det är intressant att bo, enligt mäklare.

– Skelleftehamn har varit i skuggan av staden, nu är det inte längre så, säger fastighetsmäklaren Jan-Erik Lööf.

Fyra gator runt Skellefteå finns med på tio-i-topplistan för hela landet över de gator där bostadsrättpriserna ökat som allra mest på ett par år. Det visar en sammanställning som Fastighetsbyrån gjort med siffror från Svensk Mäklarstastistik.

– Vi ser bara upp, upp, upp just nu. Man försöker bygga ikapp med tanke på Northvolt men jag har svårt att se att det kommer att lugna ner sig inom överskådlig tid, säger Jan-Erik Lööf.

Se vad några bostadsrättsägare på de aktuella gatorna i Skelleftehamn tycker i videon.

Gator med störst prisökning i procent

112% Stationsgatan Haparanda

100% Bogatan Skelleftehamn (Skellefteå)

94% Kaptensgatan Skelleftehamn (Skellefteå)

93% Nygatan Bollnäs

86% Spelvägen Skoghall (Hammarö)

84% Hultavägen Målsryd (Borås)

83% Sjömansgatan Skelleftehamn (Skellefteå)

82% Ågrensgatan Ursviken (Skellefteå)

80% Klockarbergsvägen Ellös (Orust)

79% Lavavägen Kil

Källa: Fastighetsbyrån och Svensk Mäklarstatistik

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.