Foto: TT/SVT

Personal vägrar jobba när SD-möte hålls i Väven

Uppdaterad
Publicerad

Sverigedemokraten Jimmie Åkesson och hans parti ska hålla ett öppet möte på Kulturhuset Väven i Umeå – något som oroar många av dem som arbetar där. Ledningen ska nu se sig om efter frivilliga som kan tänka sig att arbeta när mötet hålls.

Det är tidningen ETC Umeå som rapporterar om den oro som uppstått bland Väven-medarbetarna efter att Sverigedemokraternas bokning av lokalen tillkännagavs. Det var av en slump som en anställd på Väven fick reda på att Sverigedemokraterna den 16 februari hade bokat en sal i Väven under deras Sverigeturné.

– Jag kände omedelbart att jag inte vill jobba under det mötet. Det blev ett väldigt snack i min grupp – vi var flera som sa ”jag tänker inte jobba den kvällen”. Det finns många med utländsk bakgrund i gruppen och du kan ju tänka dig hur det till exempel skulle kännas att gå runt och servera Sverigedemokrater som inte ens vill ha människor med utländsk härkomst i Sverige, säger medarbetaren som vill vara anonym, till ETC.

Läs även: Åkesson talade inför nästan ingen

Medarbetare oroliga över att behöva jobba

Av ansvariga ska medarbetarna ha fått besked att ledningen ska försöka fråga om några frivilliga anställda eller frilansare kan tänka sig att arbeta under SD-mötet. Men medarbetaren, som vill vara anonym, säger till ETC att de anställda är oroliga för att behöva jobba om inga frivilliga ställer upp.

”Svårt att säga nej”

Lars Sahlin, biträdande kulturchef på Umeå kommun har bekräftat bokningen.

–  Väven är en offentlig lokal. Jag har svårt att se hur vi skulle kunna säga nej till detta – SD är ju ett riksdagsparti. Men jag vill inte kommentera det nu, utan jag får be dig återkomma när vi haft ett möte i styrelsegruppen och resonerat runt den här bokningen, säger han till ETC.

Nu har Umeås fria kulturliv bestämt sig för att visa sitt missnöje mot bokningen. Det genom att anordna en manifestation och kanske även namnlistor.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

SD-mötet i Umeå

Mer i ämnet