Hör vaccinsamordnaren Ronny Lestander förklara varför Peter Skytt och andra med Downs syndrom inte prioriteras till fas 1. Foto: SVT

Vaccinsamordnaren i Västerbotten om LSS-kritiken: ”Viktigaste att få stopp på smittspridningen”

Publicerad

Vaccinsamordnaren i Västerbotten menar att personer med LSS-beslut får vänta på vaccindos 3 eftersom man väljer att fokusera på äldre.

– Hos äldre har man sett ett sjunkande immunsvar. Jag förstår oron men det viktigaste är att få stopp på smittspridningen, säger Ronny Lestander.

Förra veckan kom besked om att alla ska erbjudas en tredje vaccindos. Men personer som har ett LSS-beslut kommer fortfarande att få vänta ett tag på en vaccinspruta.

– Vi följer Folkhälsomyndighetens rekommendation om hur vi ska ge den tredje dosen och då är det framförallt de äldre som först får dos 3, säger Ronny Lestander, vaccinsamordnare i Västerbotten.

Hör varför regionen prioriterar äldre i videon ovanför.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.