Foto: Privat

Peter skulle guida jägare – sköts i ansiktet med hagelgevär

Uppdaterad
Publicerad

Peter Digebrink från Skellefteå guidade en jägare under tjäder- och småviltsjakten i fjol. Då sköts han i ansiktet av en hagelsvärm. Nu åtalas jägaren som sköt honom för grovt vållande till kroppskada.

Peter Digebrink kände hur det small till i armen. Han kastade sig ner och såg nästa hagelsvärm komma. Den träffade honom i ansiktet.

– Det brände till hårt. Jag blev lite bedövad, det var i alla fall mellan 40 och 50 kulor som träffade mig, säger Peter Digebrink.

Nu har det gått ett år sedan händelsen – och kulorna är kvar i kroppen.

LÄS MER: Jägareförbundet: ”Mycket ovanlig händelse”

Jägaren som Peter Digebrink guidade vid jakten i Gautosjö säger i polisförhör att han siktade på en tjäder. För Peter slutade händelsen i förlamning och operation.

– Jag är lite förlamad i vänster arm och ska operera vänster öga för grå starr, berättar han.

Åtalas

Foto: Privat.

Jägaren som sköt Peter står nu åtalad för grovt vållande till kroppsskada.

– I Sverige har vi låga skadestånd. Förhoppningsvis får jag nu tillbaka mina utgifter.

Varje år sker ungefär 500 jaktolyckor enligt statistik från Myndigheten för samhällsskydd och Beredskap och försäkringsbolaget IF. Knivolyckor och fallolyckor är vanligast. Ett par procent av olyckorna beror på oavsiktligt avlossade skott.

Peter Digebrink tänker jaga älg i höst. Men han slutar som jaktguide.

– Jag har haft tur. Man kanske inte ska utsätta sig för så här stora risker.

MISSA INTE: Så får du lokala nyheter i SVT:s app

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.