Tomas Gustafsson ordförande för Svensk pilotförenings Flygsäkerhetskommitté. Foto: SVT

Piloterna kritiska till beslutet

Uppdaterad
Publicerad

Svensk pilotförenings Flygsäkerhetskommitté har tidigare varnat för en alltför snabb utveckling övergång till fjärrstyrda torn.

Svensk pilotförening har länge varit kritiska till fjärrstyrda flygplatser och menar att man blivit uteslutna i processen.

– Vi har hållits bakom ljuset i denna diskussion, det är anmärkningsvärt. Vi är inte emot tekniken men det går för fort, säger Tomas Gustafsson som är ordförande för Svensk pilotförenings Flygsäkerhetskommitté.

Fjärrstyrda flygtorn

Det nya avtalet mellan Luftfartsverket och Swedavia innebär att fyra flygplatser kommer att styras från Arlanda. Pilotföreningen är kritisk till att flera flygplatser ska styras från Arlanda. När man flyger har man alltid en back-up flygplats ifall något skulle hända. Med fjärrstyrningen blir detta ett problem.

– Om tekniken slås ut i Arlanda drabbas alla flygplatser som styrs därifrån. Det innebär att möjligheterna för piloten att vända sig till en annan flygplats minskar, säger Tomas Gustafsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fjärrstyrda flygtorn

Mer i ämnet