Foto: SVT

Ny miljardsatsning i Skellefteå ett steg närmare

Uppdaterad
Publicerad

Ansökan om ett miljötillstånd för en grafitfabrik i Skellefteå har lämnats in. Men vilket av de asiatiska bolag som vill bygga fabriken som får göra det är än så länge oklart.

Ett par företag har angett att de vill tillverka syntetisk grafit till Northvolts batterifabrik. Det handlar en miljardinvestering och hundratals arbetstillfällen berättar näringslivschef Bengt Ivansson.

– Northvolt måste först bestämma sig vem de vill ha som leverantör av ett visst ämne,  och de har som krav att tillverkningen ska ske inom truckavstånd i Skellefteå, säger han.

Batterifabriken Northvolt

Fabriken är planerad att ta upp större delen av området Hedensbyn site East som kommunen tänkt förbereda för en flera något mindre industrietableringar.

Det är miljödomstolen i Umeå som ska ta ställning till ansökan om miljötillstånd för en grafitfabrik.

Investeringarna ökar

De asiatiska företagen vill tillverka sin produkt i Skellefteå och sedan sälja den även till andra planerade batterifabriker Europa.

– Vi brukar säga att det kommer att investeras 60 miljarder kronor i Skellefteå inom tio år. Jag har nu ett väsentligt högre belopp och vi kommer säkert att kommunicera det längre fram, säger näringslivschef Bengt Ivansson.

Siktar på 100 000

Kommunens planeringsavdelning har också skruvat upp målet att Skellefteå ska bli 80 000 invånare till år 2030.

Planeringen utgår nu från att invånarna växer till 100 000 personer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Batterifabriken Northvolt

Mer i ämnet