Planer på utveckling av Lappstan

Uppdaterad
Publicerad

I år är det 50 år sedan Lappstan i Malå invigdes, och nu har man börjat ett projekt att köpa mer mark intill Lappstaden för att kunna utveckla området med restaurering, och på sikt bygga ut med fler byggnader.

Med anledning av planerna på att utveckla området så har miljö- och byggnämnden i Malå upprättat ett förslag för en ny detaljplan för Lappstan som är placerad i Malås samhälle.

– Man måste tänka 100 år framåt, och vi har över 300 medlemmar i sameföreningen idag. Det finns bara 19 kåtor och 20 härbren i Lappstan och det finns många som har samisk anknytning som är potentiella kåtaägare, därför måste man ha mark för framtiden, säger Jörgen Stenberg, Malå Sameförening.

Stockar och tak måste restaureras

För 25 år sen reparerades taken på kåtorna, och nu är det alltså dags igen. Därför anordnades nyligen en utbildning i hur man restaurerar kåtorna.

– Många kåtor och härbren är i dåligt skick, och det är takreparationer och stockar som ska bytas och nu så vi renoverar vi och återställer det till det utseendet som kåtorna hade för 50 år sen, säger Jörgen Stenberg.

Tanken är att större delen av arbetet ska vara klart lagom till samehelgen som infaller i mitten av augusti.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.