Så tycker kunderna om de dyrare påsarna Foto: SVT

Dyrare plastkassar i maj – så tycker kunderna

Publicerad

I mars 2020 beslutade regeringen att införa en särskild skatt på plastkassar och påsar upp till 7 liter. Det innebär att från och med maj i år så kan en plastkasse i din butik kosta uppemot sju kronor. Men de kunder SVT talade med hade inga problem med den nya skatten.

Den nya punktskatten är tre kronor på plastbärkassar och 30 öre per ”fruktpåse”, det vill säga tunnare plastpåsar som är mindre än sju liter.

Det är tillverkare och importörer som ska betala skatten på plastkassarna. Men branschorganisationen Svensk Handel menar att det i slutändan är konsumenten som får ta den ökade kostnaden för butikerna.

– För min del skulle dom gärna få kosta tjugo spänn eftersom jag inte använder plastkassar. Jag tycker det är bra för plasten behöver fasas ut, säger Ken Råberg, kund på Coop i Umeå.

Kritik mot plastskatten

Men det finns en del kritik mot skattehöjningen. Konjunkturinstitutet, som varit en av remissinstanserna, anser inte att regeringen har belagt att plastkassar påtagligt bidrar till nedskräpningen.

Svensk Handel kallar plastskatten för symbolpolitik som saknar miljönytta. Branschorganisationen menar att det inte finns ett allvarligt problem med nedskräpning av plastpåsar längs med svenska stränder och i naturen.

Ingen folkstorm

På Stora Coop i Umeå kommer man efterhand också att fasa ut dom mindre fruktpåsarna mot papperspåsar. Och enligt säljchefen Per Eriksson har man inte blivit nedringda av missnöjda kunder.

– Vi har inte märkt så mycket av det faktiskt. Många verkar ha varit informerade och vi hoppas ju att det blir ett bra effekt på miljön. Dessutom köper många kunder en plastkorg istället, berättar Per Eriksson, säljchef på Stora Coop i Umeå.

Hör Per och kunderna om den nya plastkasseskatten i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.