Foto: SVT/TT

SVT:s meteorolog: ”Drar in ett område med snö”

Uppdaterad
Publicerad

Milda temperaturer, nederbörd och hårda vindar har gjort vädret besvärligt i fjällen under veckan. På onsdagskvällen uppmättes även orkanstyrka i Stekenjokk. Inget ovanligt väder enligt SVT:s meteorolog.

– När det finns vindar med någon form av västlig komponent drar det in mycket snöbyar och kallare luft, sedan kommer mildluften och då blir det blir blåst och kraftiga temperatursvängningar. Det är väder som kan ge laviner, säger SVT:s meteorolog Nitzan Cohen.

Enligt SVT:s meteorolog väntas snö i helgen med milda temperaturer, vilket kan medföra besvärligt väglag igen. Hör mer om helgens väder i klippet ovan.

Inställda bussar på torsdagen

Det besvärliga väglaget gjorde att Länstrafiken i länet ställde in flera bussar under torsdagen. Harriet Söder, VD på Länstrafiken Västerbotten, har aldrig upplevt en vinter med så här många störningar i busstrafiken.

– Det är vädret som är extremt, säger hon.

Hur tar resenärerna det här?

– Det är klart att man är väldigt bekymrad när man planerat att vara på något ställe, och det inte fungerar som det är tänkt. Men jag tycker ändå att det finns en förståelse och en respekt för att när vädret ställer till det så är det inte någon som kan göra något åt det, säger Harriet Söder.

På fredagen finns inga störningar som gäller inställda bussar längre.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.