Pojken skickade bilderna på klasskompisarna via Snapchat. Foto: Arkivbild: Fredrik Persson/Håkon Mosvold Larsen/TT

Pojke fotograferade klasskamrater i omklädningsrum – döms

Publicerad

En pojke i femtonårsåldern i Skellefteå kommun fotograferade två klasskompisar när de bytte om efter en gymnastiklektion.
Pojken döms nu för kränkande fotografering.

Pojken fotograferade klasskompisarna med sin mobil i skolans omklädningsrum. Klasskompisarna var enligt tingsrättens dom nakna eller delvis nakna på bilderna och visste inte om att de blev fotograferade. Pojken skickade vidare bilderna på Snapchat till en annan pojke.

Tingsrätten anser att klasskompisarna blivit utsatta för en allvarlig kränkning av sin personliga integritet och pojken döms nu vid Skellefteå tingsrätt för kränkande fotografering till ungdomsvård. Det har även upprättats ett ungdomskontrakt med socialtjänsten.

Får betala till klasskompisarna

Pojken frias dock från åtalet om olaga integritetsintrång eftersom bilderna inte spritts till fler personer och tingsrätten gör därför bedömningen att de inte medfört allvarlig skada.

Pojken ska, tillsammans med sina vårdnadshavare, betala ut ett skadestånd på sammanlagt 10 000 kronor till klasskompisarna.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer