Här under sängen hittades den kniv som mamman misstänks ha stuckit i halsen på sin son. Foto: Polisens förundersökning.

Pojken om misstänkta mordförsöket i Umeå: ”Mamma blev galen”

Uppdaterad
Publicerad

En åttaårig pojke i Umeå stacks med en kniv i halsen i mars. Attacken skedde i hemmet när han lekte med en kompis.

Mamman åtalas för misstänkt mordförsök. I förhör med polisen berättar pojken om händelsen.

– När mamma röker så blir hon galen, säger han.

Den 20 mars var den åttaårige pojken hemma med en kompis hos sin mamma och spelade ett spel. Kompisen uppger att mamman plötsligt började bete sig underligt. Mamman kom enligt pojkarna in och frågade om hon fick ”låna” sonen en stund. 

De gick då iväg till ett annat rum. Plötsligt hörde kompisen skrik och rop på hjälp. Han gick dit och såg mamman hålla fast sonen bakifrån, samtidigt som hon höll i ett föremål som hon drog mot pojkens hals.

Mordförsök på barn i Umeå

”Fick någon sjukdom”

Sonen har i förhör berättat att mamman inte var sig själv: 

– Mamma hade rökt i sig något konstigt och fick någon sjukdom och så ville hon låna mig ett tag och sedan hände det, säger han till polisen.  

Pojkarna lyckades fly från lägenheten till en allmän plats. Där fick de hjälp av allmänheten som larmade polis och ambulans. Pojken fördes med ambulans till akuten för vård. Han vårdades tio dagar på sjukhus med livshotande skador.

Kvinnan greps i lägenheten av polis. Hon uppges då ha gjort kraftigt motstånd genom att spjärna, kränga och slita med armarna, skrek och talade obegripligt på både svenska och engelska. 

”Skulle aldrig göra såret om hon var sig själv”

Mamman har genomgått en så kallad paragraf 7-undersökning, som visar att hon kan ha haft en psykisk störning under gärningen. Hon misstänks även för ringa narkotikabrott vid samma tillfälle. 

– Hon skulle aldrig göra såret på halsen om hon var sig själv, säger sonen i förhör. 

I förhör har den misstänkta kvinnan varken erkänt eller förnekat brott. 

– Det känns viktigt att framföra att jag inte har minne av dagen…efter min son kom hem, och i min hörsel när jag hör det jag står anklagad för är känslan absurd, säger mamman i förhör.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mordförsök på barn i Umeå

Mer i ämnet