En polis i Skellefteå anmäls till Justitieombudsmannen av en 15-årig pojke. (Arkivbild) Foto: TT

Polis JO-anmäls – ska ha uppmanat 15-åring att posera på moped

Uppdaterad
Publicerad

En polis i Skellefteå anmäls av en 15-åring till Justitieombudsmannen, JO. Polisen ska ha raljerat över att 15-åringens moped togs i beslag och fotograferat honom.
”Jag känner en stark olust och förnedring”, skriver 15-åringen i anmälan.

Händelsen inträffade enligt anmälan när 15-åringens moped av oklar anledning skulle beslagtas, något som tidningen Norran var först med att rapportera om.

En av poliserna ska då ha skrattat och raljerat över situationen, uppmanat 15-åringen att sitta kvar på mopeden och sagt att ”den första gången man blir tagen av polisen måste man ju komma ihåg att föreviga med ett foto”.

”Han säger åt mig att le och göra tummen upp. Jag känner en stark olust och förnedring men kan liksom inte säga emot, han är ju polis samt att jag där och då var väldigt chockad och nedstämd pga det som just skett. Jag har en obehaglig känsla då jag sitter på mopeden när han tar några foton med sin mobil”, skriver 15-åringen i anmälan.

Justitieombudsmannen utreder

Efter händelsen ska polisen ha krypkört förbi 15-åringen med mopeden på släpet.

”(Polisen) flinar/hånler och det känns jättepinsamt att jag inför mina klasskamrater får se min moped åka iväg”, skriver 15-åringen i anmälan.

JO har nu beslutat att utreda händelsen och ber polismyndigheten att yttra sig om händelsen och göra en bedömning av det inträffade.

SVT Västerbotten har utan framgång sökt trafiksektionen vid polisen i Västerbotten för en kommentar om ärendet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer