Våldtäkten utreds av särskilda åklagarkammaren, som utreder brott där polisanställda eller andra personer inom rättsväsendet är misstänkta, Foto: SVT

Polis misstänks för våldtäkt – tagen ur tjänst

Publicerad
Den polis som misstänks för en våldtäkt i Västerbotten utreds av särskilda åklagarkammaren. Under utredningsarbetet är polisen tagen ur tjänst.
– Vi har gjort en omplacering och personen är inte i arbete, säger en chef till den misstänkte.

Det var natten mot långfredagen som den misstänka våldtäkten ska ha ägt rum i en bostad, vilket Aftonbladet var först med att berätta. En polis anhölls under fredagen misstänkt för våldtäkt, men försattes på fri fot vid lunchtid på lördagen. 

Varför den misstänkte polisen försattes på fri fot vill överåklagare Anders Jakobsson inte gå in på, men han bekräftar att ärendet fortsatt utreds som en våldtäkt.

– Jag håller på att sätta mig in i ärendet och har inte fått in alla bevis än. Sedan får vi se om jag väljer att gå vidare eller om utredningen läggs ner, säger Anders Jakobsson, överåklagare vid särskilda åklagarkammaren.

Polisens chef: ”Avvaktar utfallet av förundersökningen”

En av den misstänkte polisens chefer säger till SVT Nyheter Västerbotten att hen helt saknar insyn i utredningen, eftersom ärendet internutreds under ledning av särskilda åklagarkammaren. Men den misstänkte är tagen ur tjänst. 

– Vi har ingen insyn i förundersökningen, men personen är inte i aktiv tjänst och vi avvaktar utfallet av förundersökningen, säger polischefen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer