– Han är fri från misstankar och han få nu återgå till tjänst, säger polisens chef. Foto: TT

Polis misstänktes för våldtäkt – utredningen nedlagd

Uppdaterad
Publicerad

I april anhölls en polis i Västerbotten misstänkt för att ha våldtagit en kvinna. Särskilda åklagarkammaren som utrett fallet har nu valt att lägga ner utredningen.
– Brott gick inte att styrka. Det var ord mot ord, säger Anders Jakobsson, överåklagare vid särskilda åklagarkammaren.

Det var i april i år som en polis i Västerbotten anhölls misstänkt för att ha våldtagit en kvinna i en bostad. Mannen försattes senare på fri fot men togs ur tjänst. Händelsen har utretts av särskilda åklagarkammaren – som nu valt att lägga ner förundersökningen.

– Mycket av det som målsägande berättade bekräftades av polismannen. De bekräftade att de haft en sexuell relation och att de i det här aktuella fallet haft samlag. Men det fanns inga bevis som kunde styrka brott, säger Anders Jakobsson, överåklagare vid särskilda åklagarkammaren.

Förutom en internutredning kring brottsmisstanken har Polismyndigheten även utrett händelsen ur en skydds- och säkerhetsaspekt, något man alltid gör i sådana här fall. Men även de utredningarna är avklarade utan att polismannen får någon varning eller annan reprimand.

– Han är fri från misstankar och han få nu återgå till tjänst, säger polisens chef.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer