Foto: SVT.

Polisbristen i norr – ”Det är akut”

Uppdaterad
Publicerad

Missnöjet inom polisen i region Nord fortsätter. Larmen om att poliser, främst i inlandet, går på knäna har varit flera. Nu anmäler polisernas skyddsombud situationen till Arbetsmiljöverket.

Vid flera tillfällen i sommar har polisbristen visat sig extra tydlig i stora delar av norra Sverige. I Västerbottens inland, lokalpolisområde södra Lappland, har det stundtals bara funnits personal till att hålla en patrull i rullning för att täcka hela området, till ytan nästan lika stort som Danmark.

”Det är jätteakut”

I Norrbotten ser situationen liknande ut. På en yta lika stor som Värmland finns bara en enda patrull vid tillfällen.

– Arbetet i den här frågan har rullat sen vi började polismyndighet Sverige. Vi har påtalat gång på gång sedan dess att det måste till resurser. Men vi har inte lyckats, säger Peter Burman som är huvudskyddsombud vid polisen i Västerbotten.

Hur allvarligt är det?

– Just i Västerbottens inland är det akut, det är jätteakut. Det är ett måste för oss att lyfta den här frågan, säger han.

Har anmält

Burman har ställt krav på polisledningen i Västerbotten att det minst ska finnas personal till två patruller dygnet runt sju dagar i veckan. De kraven har inte mötts och därför har nu huvudskyddsombudet för poliser i hela region Nord, Jan Johansson, anmält situationen till Arbetsmiljöverket.

– Vi vill uppnå att de får en bättre arbetsmiljö än de haft hittills, det vill säga att de får hjälp inom rimlig tid vid sina polisinsatser, säger han.

I anmälan kan man bland annat läsa att: ”För Sverige som demokrati och rättstat, så är det av synnerlig vikt att polisen ges möjligheten

att finnas tillgängliga och närvarande, även i glesbebyggda trakter.”

Som från Sundsvall till Stockholm

Som exempel på de svåra arbetsförhållandena för inlandspoliser har skyddsombuden tidigare beskrivit hur det skulle se ut om Stockholmspolisen hamnade i en liknande situation: Om en patrull i Hemavan inser att de måste ha förstärkning, så ska den åka ifrån kusten i Västerbotten, till exempel Umeå. Det är som att polisen i Stockholm ropade på hjälp och en back-up skickades från Sundsvall.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer