Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: Patrik Samuelsson/SVT

Polisen körde ambulansen efter våldsdådet på Morö backe

Uppdaterad
Publicerad

Två polismän var först på plats vid det grova våldsdådet på Morö backe. Poliserna fick helt fokusera på att rädda liv – en av dem fick köra flickan i ambulans till akuten i Skellefteå.

– Vi förstår att det är extremt bråttom. Ambulanspersonalen behövde jobba med flickan direkt, skriver polismannen i sin avrapportering.

Polisen fick larmet om våldsdådet på Morö backe klockan 17.29 torsdagen 7 juli. Sex minuter senare var första blåljuspersonal på plats – två polismän som anlände med polisbil.

En av polismännen skriver i sin avrapportering att de förstod allvaret redan i bilen på väg till platsen.

– Vi satte direkt två mål, rädda liv och säkra brottsplats, skriver polisen i sin rapport.

”Springer mot brottsplatsen”

Patrullen anlände 17.35 och fick helt inrikta sig på livräddande insatser.

– Vi springer mot brottsplatsen. Vittnen pekar var hon ligger. Jag skyndar mig fram för att kontrollera om hon lever, skriver polisen.

Polisen beskriver att han försökte hålla flickans andningsvägar fria. En stund senare hör han att ambulansen kommer.

– Vi förstår att det är extremt bråttom att få henne under kvalificerad vård så vi tar beslut att flytta henne omedelbart till ambulansen. Jag tar då tag i henne och lyfter upp henne. Jag springer sen till ambulansen och lägger henne på båren, skriver polismannen.

”De ber mig köra ambulansen så att de kan jobba”

Ambulanspersonalen insåg direkt att läget var mycket akut och kritiskt för flickan. Polisen körde därför ambulansen till sjukhuset.

– De ber mig att köra ambulansen till akuten så att de får jobba med henne. Jag kör ambulansen och kollegan stannar kvar för att spärra av brottsplatsen.

Flickan kördes först till akuten i Skellefteå och transporterades sedan vidare till Norrlands universitetssjukhus, Nus, i Umeå. Flickans skador var i slutänden så pass allvarliga att hon fått bestående hjärnskador.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.