• Viktigt meddelande:

    Till allmänheten i Lekeberg i Örebro län: Det kommunala dricksvattnet i Fjugesta, Gropen och Kvistbro kan vara förorenat och bör kokas före förtäring. För mer information lyssna på P4 Sveriges Radio eller gå in på Lekebergs kommuns hemsida. Läs mer

Börje Öhman, kommunikationschef för polisen i Region Nord. Foto: SVT

Polisen förtegen om hotbild

Publicerad

När Hagamannen nu släppts kan många hot om våld utgöra en fara, men på vilket sätt polisen förberett sig för detta är man förtegna om.

Kriminalvården ville inte låta Hagamannen återvända till Umeå under sitt första år i frihet, delvis för hans egen säkerhet. Umeå tingsrätt rev upp beslutet, men instämmer i att det kan finnas en tydlig hotbild. Polisen bevakar dock inte Hagamannen efter frisläppandet.

– Vi kan inte diskutera specifika fall, men det ligger alltid i vårt ansvar att titta på om det finns en hotbild mot specifika personer, säger Börje Öhman, kommunikationschef för polisen i Region Nord.

Sociala medier ger indikation

Polisen pratar generellt om arbetet med att undersöka eventuella hotbilder, och menar att sociala medier kan vara en kanal som indikerar hur stark hotbilden är.

– Bland annat kan vi titta på vad som skrivs och kommenteras på sociala medier, men vi kollar också i våra egna underrättelsetjänster, säger Börje Öhman.

I de fall där hotbilden är extra tydlig kan det bli aktuellt med konstant skydd.

Möjligt med livvakt

– Den yttersta åtgärden är livvakter. I andra fall kan det vara aktuellt att upprätta kontaktförbud mot personer som utgör någon typ av fara för individen.

Så i teorin kan Hagamannen få livvakter om hotbilden visar sig vara stor?

– Ja, i teorin är det möjligt, säger Börje Öhman.

Vad gör ni just nu för att skydda Hagamannen?

– Jag kommer inte att uttala mig om specifika fall, säger Börje Öhman.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Hagamannen - Frigivningen

Mer i ämnet