Polis utrustad med laser för att mäta hastighet. Arkivbild. Foto: Fredrik Sandberg / TT

Polisen gjorde räd mot A-traktorer

Publicerad

Under torsdagskvällen drog trafikpolisen i Västerbotten fram stora stoppskylten och stannade samtliga A-traktorförare på flera orter runt Umeå. Några fick det extra hett om öronen.

– Vi har kontrollerat samtliga A-traktorer som vi stött på i kväll. Vissa har varit helt i sin ordning, men några har haft brister och därför fått föreläggande om kontrollbesiktning eller registreringsbesiktning, berättar en av trafikpoliserna.

Kontrollen gjordes efter att flera personer rapporterat om A-traktorer som gått fortare än den tillåtna hastigheten på 30 km/h, vilket fick polisen att stanna alla A-traktorer i bland annat Umeå, Bjurholm, Holmsund, Hörnefors, Nordmaling, Sävar och Vännäs.

– Ja, det är flera personer som ringt in och uttryckt en ängslan runt det här, vilket gjort att vi agerat, säger Per Rudberg, utredare vid polisen.

Ett antal böter skrivs ut, uppger polisen. Av totalt 12 fordon som polisen stannade hade hälften brister av olika slag. Tre fordon måste nu kontrollbesiktigas och två registreringsbesiktigas, eftersom de manipulerats för att gå fortare.

Nya regler infördes i år

Den 20 maj i år infördes besiktningskrav på alla A-traktorer, där man bland annat kontrollerar att fordonet inte går att köra fortare än cirka 30 km/h.

Ändringen blev inte alltför populär bland många A-traktorägare, som menade att kraven var för hårda.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer