Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hör polisen Regina om problemen och hennes uppmaning till alla föräldrar Foto: SVT

Polisen i södra Lappland: Oro över rattfylleri bland unga 

Uppdaterad
Publicerad

Polisen i södra Lappland har just nu en kampanj för att informera unga om riskerna med rattfylleri. Detta eftersom man ser ett ökat problem kring alkohol i trafiken och är oroliga för fler olyckor.

– Vi vill verkligen inte komma hem till en förälder och lämna dödsbud, säger polisen Regina Johansson i Vilhelmina.

I början av juni inträffade en olycka med en A-traktor i Lycksele där sex ungdomar fick föras till sjukhus. Polisen misstänker att föraren var alkoholpåverkad.

En undersökning som gjorts i Vilhelmina visade att ungdomar i kommunen dricker mer nu än tidigare år och att fler har suttit i en bil tillsammans med en berusad förare.

– Unga berättar för oss att personer från 15 år dricker och sen väljer att sätta sig bakom ratten. Fler åker också med berusade förare. En del tänker inte på konsekvenserna och att man utsätter sig själv och andra för stor fara, säger Regina Johansson, polis i Vilhelmina.

Polisen i södra Lappland är oroliga för fler olyckor och försöker nu nå ut till unga genom filmer på sociala medier för att informera om riskerna.

– Vi genomför också riktade insatser där vi stoppar unga vuxna i trafiken och gör blåskontroller. Då kollar vi in i bilen efter minderåriga som kan vara alkoholpåverkade, säger Regina Johansson.

Hör polisen Regina Johanssons uppmaning till alla tonårsföräldrar i videon ovanför.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer