• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Kumla kommun, i Örebro län. Det kommunala dricksvattnet är påvisat förorenat av bakterier. Kommunledningen uppmanar alla att koka vattnet före förtäring. Läs mer här

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Därför söker polisen volontärer: ”Skapar en länk mellan polis och medborgare”. Foto: SVT

Polisen i Umeå efterlyser volontärer

Publicerad

Polisen i Umeå söker nu volontärer för att hjälpa med det brottsförebyggande arbetet. I ett försök att stärka synligheten i samhället kommer nu cirka 20 personer att bli en länk mellan polis och medborgare.

Volontärer används redan idag på flera andra orter i landet. Volontärerna kommer inte ha mer befogenhet än vanliga medborgare. I stället kommer de att fungera som polisens ögon och öron i samhället.

– Det handlar framför allt om kommunikation. De ska mingla och vara reaktiva om något händer. Sedan kan man även få delta vid trygghetsvandringar eller arrangemang som exempelvis Brännbollsyran, säger Ronny Adolfsson, handläggare vid polisen.

Intresserade får nu ansöka om att bli volontär. Sedan gör polisen en koll så att ansökarna inte förekommer i något brottsregister innan de tas in för ett enskilt samtal. Därefter kommer 20-25 att väljas ut för utbildning.

– Utbildningen kommer bland annat bestå av en genomgång i hur polisens organisation ser ut, hur sekretesslagstiftningen fungerar samt hjärt-och lungräddning. Sedan utrustas volontärerna med reflexvästar och kommunikationsradio som de kan anropa polispatrull med, säger Adolfsson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer