Polisen i Västerbotten höjer beredskapen – följer flyktingvågen noga

Uppdaterad
Publicerad

Polisen i Sverige och också i Region Nord höjer nu sin beredskap med anledning av kriget i Ukraina. Även lokalt följer man utveckling noga, särskilt hur flyktingströmmar går och hur många flyktingar som kommer till Sverige och Västerbotten.

– Vi har gjort en kartläggning om det finns objekt vi behöver skydda eller bevaka om det uppstår demonstrationer mot kriget. Men några omfattande protester har ännu inte skett här i Västerbotten och vi har god koll, säger Mikael Rystedt, polisområdeschef i Umeå.

Flyktingvågen 2015-2016 lyckades man klara av bra i länet är bedömningen hos polisen. Skulle man då klara av att det kom 10 000 flyktingar till Västerbotten?

– Ja, det är min bild. Vi kommer att klara av det, även om det kommer så många som 10 000 hit upp. Det inga problem, säger Mikael Rystedt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ukrainakrigets påverkan på Västerbotten

Mer i ämnet