Foto: Vidar Ruud, TT/SVT

Polisen: ”Kan ha lagt ut stenar för att kolla om boende är hemma”

Uppdaterad
Publicerad

Stenar på bron eller välta blomkrukor kan vara tecken på att tjuvar besökt ditt hus.

– Vi har indikationer på att metoden använts vid inbrotten i Lycksele, säger Stefan Hällsten, förundersökningsledare vid polisen södra Lappland.

Inbrottsligan som slagit till på flera håll i inlandet, Lycksele, Dorotea och nu senast Vilhelmina kan ha använt sig av stenar på bron för att se om de boende är hemma.

– Vi har indikationer på att man placerat ut stenar eller vält blomkrukor, har dessa inte flyttats flera timmar senare har man slagit till och gjort inbrott, säger Stefan Hällsten, förundersökningsledare vid polisen i södra Lappland.

Slår till på natten

Tillvägagångssättet vid inbrotten har varit likartade. Man har slagit till på natten och främst tagit smycken och värdesaker. Men hur ligan färdats eller varifrån de kommer vet inte polisen i nuläget.

– Vi har inga observationer, så alla iakttagelser av bilar som kör runt på nätterna är intressanta för oss, säger Stefan Hällsten.

Se i videon hur du kan göra för att skydda dig mot inbrott.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.