Foto: SVT/Jessica Gow / TT

65 älgjägare stoppades av polis

Uppdaterad
Publicerad

Omkring 65 älgjägare i Västerbotten har kontrollerats av polisen i början av veckan.

– Älgjägare är betrodda med vapen, då måste man sköta sig, säger Börje Öhman, polisens presstalesman.

Under måndagen kontrollerade de ett 40-tal älgjägare i Svanströmsområdet utanför Skellefteå och innan klockan 08.30 på tisdagsmorgonen hade de kontrollerat omkring 25 jägare i Finnträsk-Fällforsområdet.

– Vi står oanmälda utmed vägarna och stoppar jägarna när de är på väg till deras samlingsplatser. Vi tar nykterhetstest och kontrollerar att de har ordning och reda på grejerna. Att vapnen är korrekt förvarade i bilen och att de har med sig giltig vapenlicens, säger Börje Öhman.

Älgjakten i Västerbotten

Se också: Här är störst chans att fälla älg

Visade på bra resultat

Enligt polisen själva ska person- och fordonskontrollerna ha visat ett gott resultat. Ingen onykterhet bland jägarna, de hade ordning på handlingar och god korrekt vapenförvaring.

– Sammanfattningsvis var det ett bra resultat. Någon enstaka hade inte alla handlingar med sig och fick då vända hem och hämta dem, men ingen rapport har skrivits, säger Börje Öhman.

Polisen kommer att fortsätta göra kontroller av älgjägare resten av veckan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Älgjakten i Västerbotten

Mer i ämnet