Arkivbild. Foto: SVT

Polisen kritiserar vuxna som låter barn köra skoter

Publicerad

Polisen har punktmarkerat skoterförare i fjällen under sportlovets första helg. I Ammarnäs har 220 skoterförare kontrollerats.

Av de 220 kontrollerade förarna har två blåst positivt i polisens sållningsinstrument och bägge de förarna misstänks för rattfylleri på skoter. Polisen har dessutom utfört 11 flygande besiktningar på skotrar och nio ordningsböter har utfärdats.

Dessutom har två anmälningar gällande tillåtande av olovlig körning upprättats. Det innebär att vuxna låtit barn köra skoter trots att de varken innehar ålder eller behörighet att framföra fordonet.

”Skoterpatrullen vill uppmana vuxna att inte vika ner sig för barns tjat om att få köra. Att de istället ska tänka på att vara goda förebilder och säga nej till det eftersom det inte är tillåtet”, skriver polisen på sin webbsajt.

”Tipset till vuxna med skoterintresserade barn är att de ska söka upp en motorförening där det finns möjlighet att köra skoter inom inhägnat område.”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.