Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Fredrik Jeppsson, biträdande lokalpolisområdeschef i Umeå, tror att bränderna eventuellt kan vara en slags reaktion på ett offensivt polisarbete. Foto: Lukas Deininger/SVT

Polisen misstänker – fem anlagda bränder under fyra timmar i Umeå

Uppdaterad
Publicerad

Räddningstjänsten hade fullt upp under måndagsmorgonen då det brann på fem olika platser i Umeå. Polisen säger nu att de misstänker att bränderna var anlagda.

Tidigt under måndagsmorgonen brann det i ett soprum i centrala Umeå. Cirka en timme senare kom tre larm om tre olika bilbränder och under förmiddagen inkom ett larm om brand i ett trapphus.

Polisen skriver nu att de startat förundersökningar gällande skadegörelse genom brand i alla fem fallen. Ingen misstänkt finns i nuläget, men polisen tror att det kan finnas samband mellan bränderna och att det kan vara en reaktion på polisens arbete.

– För några år sedan såg vi liknande bränder i samband med ingripanden mot kriminella individer och strukturer. Det kan vara så nu igen, säger Fredrik Jeppson, biträdande lokalpolisområdeschef i Umeå.

Polisen vill komma i kontakt med personer som kan ha sett någonting som kan vara kopplat till händelserna.

I nuläget ses inget samband mellan måndagens bränder och söndagens försök till mordbrand där en kvartersbutik på Ålidhem utsattes för skadegörelse.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.