Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hör polisen om hur de ska hantera klimatdemonstranterna Foto: SVT

Polisen om klimatblockaden: ”Vi är förberedda”

Publicerad
På lördag planerar klimataktivister en demonstration i centrala Umeå. Polisen har valt att sätta in extra resurser.
– Jag har haft ett bra samtal med en företrädare för gruppen, så har vi en ganska bra bild av hur det ska genomföras, säger insatsledare Jan Belander.

Hur mycket resurser som kommer att dedikeras till insatsen är ännu inte klarlagt.

– Vi kommer naturligtvis lägga upp en lämplig logistik och strategi för att hantera trafiksituationen. Sedan handlar det mycket om att laga efter läge. Trafik är en mycket rörlig tingest, konstaterar Belander.

Det är aktivistorganisationen Exctinction Rebellion som ligger bakom demonstrationen. Gruppens modus operandi är vad de kallar ”fredlig civil olydnad” och man har därför inte ansökt om något tillstånd för aktionen.

Hoppas på lugn stämning

– Det här måste vi bedöma utifrån regeringsformens definition på allmän sammankomst och framför allt rätten att demonstrera. Den är högt hållen i vår demokrati och det tycker jag är bra. Det innebär att vi ska skydda alla former av demokratiskt yttrande oavsett om den är tillståndsgiven eller inte, säger Belander och fortsätter:

– Jag betraktar det här som en allmän sammankomst för opinionsyttring. Sedan får vi ta ställning allt eftersom huruvida vi ska bedöma det som en ordningsstörning eller om det blir en allvarligare störning. Som vanligt när vi inte hanterar en statisk, förutsägbar situation får vi hoppas att de situationer som uppstår är lindriga.

Är det rätt att kalla er väl förberedda?

– Ja, det känns som en rimlig beskrivning.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer