Polisen drog med kort varsel in tillståndet för Discgolf-SM i Umeå. Nicke Gärdin, gruppchef för tillstånd på rättsenheten, menar att det är solklart hur polisen agerar kring tillstånd och allmänna sammankomster. Foto: SVT

Polisen om tillståndsförvirringen kring discgolf-SM: Vi följer lagen

Uppdaterad
Publicerad

Under torsdagen drog polisen in tillståndet för SM i discgolf i Umeå, för att kort därefter ge tillbaka det men med krav på striktare åtgärder. Men Nicke Gärdin, gruppchef för tillstånd på rättsenheten menar att det är solklart hur polisen agerar kring tillstånd och allmänna sammankomster.

Nicke Gärdin tycker inte att polisens agerande varit otydligt.

– Policyn är solklar, 50 personerna får vara med inklusive besökare och deltagare. Vi ser ju som SM, där är det upp till arrangören att de kan visa att de inte kommer vara fler än 50. Det är egentligen ganska enkelt, säger Nicke Gärdin.

Säkerheten går först

När polisen får in en ansökan om tillstånd för olika evenemang gör de en bedömning utifrån ansökan om det finns en god säkerhetsplan.

– Till exempel så har vi ju sett på andra platser att Black Lives Matter-demonstrationerna, där vi har sett att de inte kommer kunna garantera 50 personer och då går det inte, säger Gärdin.

Men om ni gör bedömningen i början, varför dra in tillståndet i sista minuten som med SM i discgolf?

– Förmodligen har vi inte kunnat se att man kan garantera säkerheten eller så har de inte inkommit med de kompletteringar vi begärt i tid, säger Gärdin och fortsätter:

– Vi förstår att det inte alltid är lätt med säkerheten om man inte är van att pyssla med det.

”Kan tycka vi är stelbenta”

För polisen är det ingen skillnad om ett evenemang sprider ut sig på en större yta eller ej, utan det är max 50 personer på den angivna ytan för evenemanget som gäller.

– Många kan tycka att vi är stelbenta, men vi kan inte hitta på andra regler, utan vi är skyldiga att följa lagen, säger Gärdin.

– Det är lagen som styr max 50 personer och sen om det är 500 på Ica, det spelar ingen roll, där har vi ingen lagstiftning. Ica faller inte in under de här reglerna, utan då är det sunda bondförnuftet som gäller.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.