Foto: TT

Polisen: Så skyddar du dig mot oseriösa hantverkare

Uppdaterad
Publicerad

Ett säkert vårtecken är att asfaltsläggare och husrenoverare rör sig runt i landet och erbjuder sina tjänster. Alla är inte seriösa och utför ett dåligt, eller i värsta fall inget arbete alls. Nu går polisen ut med tips på hur du undviker att bli lurad.

Redan förra veckan började polisen får in rapporter från både Västerbotten och Västernorrland om oseriösa hantverkare. Polisen skriver på sin webbplats att det är troligt att fler orter får besök då de kringresande hantverkarna sällan stannar länge på ett och samma ställe.

Oseriösa husrenoverare och asfaltsarbetare letar ofta efter lämpliga fastigheter som är i behov av renovering. De söker ofta upp äldre personer som kan ha svårt att tacka nej till påstidiga säljare.

Så undviker du att bli lurad:

  • Kolla upp referenser på företaget och på utförda arbeten.
  • Kontrollera att företagets telefonnummer går till en abonnent och inte till ett oregistrerat kontantkort.
  • Anlita bara hantverkare med F-skattsedel. Även utländska företagare kan få svensk F-skattsedel. Kontrollera via Bolagsverket och Skatteverket att företaget verkligen existerar.
  • Teckna ett skriftligt avtal över vad hantverkaren ska utföra och vad det ska kosta. Annars kan det vara svårt att vinna en eventuell rättslig tvist.
  • Betala aldrig i förskott, betala först när du är nöjd med arbetet som helhet.
  • Betala inte kontant. Se till att betala till ett företagskonto.

Källa: Polisen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.