Genrebild Foto: TT

Polisens nya satsning: Fler hatbrott på nätet ska utredas

Publicerad

Inför valåret 2018 gör polisen en satsning mot hatbrott. Region Nord saknar specifika näthatsutredare men kompetensen finns.

SVT Nyheter Västerbotten har tidigare skrivit om att flest näthatsbrott i region Nord leder till åtal i Norra Sverige. I storstadsregionerna finns speciella hatbrottsutredare som jobbar med hatbrott på nätet.

Ingen jobbar med näthat idag

I region Nord finns det hatbrottsutredare men de jobbar inte specifikt med hatbrott på nätet.

– Vi har personal i varje lokalpolisområde som har kompetens eller kommer att få kompetens i hatbrott på nätet. Vi har ingen som jobbar specifikt med näthat men kompetensen finns, säger Michael Rydstedt, chef för utredningsenheten vid polisen i Västerbotten.

Åttasiffrigt budgettillskott

Från och med 2018 får de sju polisregionerna 10 miljoner extra per år för att förstärka sitt arbete mot hat- och demokratibrott.

– Vi välkomnar att vi får mer utbildning på området. Ju mer man gräver desto mer kommer det fram när man undersöker hatbrott, säger Michael Rydstedt, chef för utredningsenheten vid polisen i Västerbotten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.