Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Vi försöker trygga folk i Vindeln” – hör Fredrik Jeppsson om hur polisen arbetar med det anmälda kidnappningsförsöket. Foto: SVT

Polisen stärker närvaron i Vindeln efter misstänkta kidnappningsförsöket

Uppdaterad
Publicerad

Efter anmälan om ett kidnappningsförsök av ett barn i Vindeln kommer polisen finnas på plats i samhället under helgen för att öka tryggheten hos allmänheten.

– Jag förstår att folk är oroliga efter en sådan här händelse, säger Fredrik Jeppsson, biträdande lokalpolisområdeschef i Umeå.

Det var på torsdag eftermiddag som det misstänkta kidnappningsförsöket ska ha ägt rum. Omständigheterna kring fallet är ännu oklara, under fredagseftermiddagen håller polisen förhör med barnet för att få mer uppgifter.

– Vi jobbar med fakta och inte lösryckta rykten, säger Fredrik Jeppsson.

Han vill inte kommentera om det finns någon misstänkt i ärendet.

Flera incidenter senaste tiden

De senaste veckorna har flera anmälningar om incidenter där okända vuxna sökt kontakt med barn i Vindeln kommit in till polisen. Om det finns något samband mellan de fallen och gårdagens är för tidigt att svara på, menar Fredrik Jeppsson.

– Men de spretar ganska mycket, bland annat är det olika bilar inblandade i olika händelser. Så det är svårt att säga på rak arm om de hänger ihop eller om det är andra faktorer som ligger bakom.

”Extremt ovanligt”

På sociala medier uttrycker många oro för den senaste tidens misstänkta incidenter i Vindeln. Fredrik Jeppsson råder föräldrar att prata med sina barn för att minska oron.

– Svara på barnens frågor så gott du kan, upplys dem. En allmän försiktighet ska man ju alltid ha med sina barn, men nu är det här extremt ovanligt skulle jag vilja säga.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer